Bloedzuigertherapie - Hirudotherapie


Wat is bloedzuigertherapie

Bloedzuigers spuiten via hun speeksel diverse werkzame en inmiddels goed onderzochte stoffen in de bloedsomloop van mens en dier. Deze stoffen kunnen zeer effectief zijn bij diverse kwalen en problemen. Bloedzuigertherapie oftewel hirudotherapie is een traditionele en erkende therapie. Van oudsher werd deze therapie op zowel mensen en dieren toegepast. Ook in de hedendaagse geneeskunde weten bloedzuigers steeds meer een plek te veroveren. Zo werken er zelfs grote humane en veterinaire klinieken mee. De medicinale bloedzuigers waar ik mee werk worden in Duitsland gekweekt en/of gecultiveerd en staan geregistreerd als medicatie. Er is dan ook strenge controle en toezicht op de kweek en het gebruik van bloedzuigers.


Wat doen bloedzuigers

Na het plaatsen van de bloedzuigers zuigen zij zich vacuüm op de huid van het dier. Daarna zal de bloedzuiger,  met zijn minuscule tandjes, een heel klein gat in de huid boren. In de daarop volgende 15-90 minuten geeft de bloedzuiger zijn talloze werkzame stoffen (tot op heden zijn er circa 100 werkzame stofjes gevonden en onderzocht) af in het bloed. Het bloedzuigen gebeurt tegelijkertijd, al is dit proces eerder een bijkomstigheid. De hoeveelheden bloed per bloedzuiger zijn dan ook maar rond de 30 tot 50 ml inclusief de wenselijke nabloeding.
De stoffen die de bloedzuiger via zijn speeksel tijdens een behandeling inspuit, geven het effect van de behandeling. Deze stoffen werken onder andere ontstekingsremmend, stollingsremmend (bevordering van de bloedcirculatie en dus bevordering van herstel) en pijnverzachtend. 


Hoe ziet een behandelingstraject eruit

De duur van één behandeling is circa 60 tot 90 minuten. De hoeveelheid behandelingen hangt af van de specifieke problematiek en hoe lang de problemen al spelen. De duur van een behandelingstraject is dan ook zeer individueel, van 1-3 behandelingen bij acute problemen tot 4-8+ behandelingen bij chronische aandoeningen. De afstand tussen de behandelingen varieert van een aantal dagen tot weken en soms zelfs maanden. 
Tijdens de behandeling wordt voorafgaand bepaald waar de bloedzuigers worden geplaatst. In sommige gevallen wordt er systemisch gewerkt en in andere gevallen lokaal. Hoeveel bloedzuigers per behandeling worden geplaatst hangt af van de grote van het dier en de specifieke problematiek. Waar bij honden vaak 2-4 bloedzuigers voldoende zijn, heeft een paard snel 4-12 stuks nodig.  
Doorgaans geven dieren weinig tot geen reactie op de behandelingen. Sterker nog, in veel gevallen komen de dieren tot rust en volledige ontspanning. 
Nadat de bloedzuiger zich heeft volgezogen laat deze vanzelf los. De kleine wondjes blijven gedurende de komende uren (doorgaans 4 tot 12 uur) nabloeden. Dit is volstrekt normaal en wenselijk. Het is dan ook niet aan te raden deze bloeding te stelpen en ook niet om de wond meteen schoon te maken. 
Helaas mogen bloedzuigers vanuit hygiënische redenen alleen eenmalig worden gebruikt. Na afloop van een behandeling worden de bloedzuigers in winterslaap gebracht en sterven zij. Ook is het mogelijk om tegen onkostenvergoeding, de gebruikte bloedzuigers terug te laten sturen naar de kwekerij, waar ze geplaatst worden in een speciale vijver voor gepensioneerde bloedzuigers.


Bij wat voor klachten
kan bloedzuigertherapie effectief zijn

Paarden & andere hoefdieren:

  • Gewrichtsproblemen (artritis, artrose, spat)
  • Hoefproblemen zoals hoefbevangenheid*, hoefkanker en andere aandoeningen waar ontstekingsprocessen en problemen met de doorbloeding een rol spelen
  • Huidproblemen zoals zomereczeem en mok
  • Peesproblemen
  • Spierproblemen
  • Einschuss
  • Abcessen en hematomen
  • Problemen met wondgenezing
  • Problemen met gebit en kaak

Gezelschapsdieren:

  • Gewrichtsproblemen (artritis, artrose, spat)
  • Problemen met bewegingsstelsel (HD, dysplasie)
  • Peesproblemen
  • Spierproblemen
  • Problemen met wervelkolom (bv spondylose) 
  • Eczeem
  • Abcessen en hematomen
  • Problemen met wondgenezing
  • Problemen met gebit en kaak
  • Lumbago

*Vooral bij hoefbevangenheid is gebleken dat bloedzuigers een hele belangrijke rol in het herstelproces kunnen spelen. Met name het verminderen van de ontstekingsreactie, het afnemen van de pijnklachten en vooral ook het herstel van het bloedvatenstelsel in de hoef zijn hierbij zeer belangrijk.
Vanuit dit oogpunt zet ik bloedzuigers dus heel graag in in combinatie met een afgestemd hoefbehandeltraject. 


Dieren kunnen bij uiteenlopende problemen veel baat hebben bij bloedzuigertherapie. Het is beslist geen wondermiddel, maar de resultaten en ook onderzoeken spreken wel voor zich. Voor meer informatie of advies kunt u graag contact met mij opnemen. 
Eventuele bijwerkingen en risico's zijn zeldzaam, maar bestaan wel. Zo bestaat er theoretisch de kans op een infectie van de wond, al leert de praktijk dat dit amper voorkomt. Tevens zijn er een aantal contra-indicaties waarbij bloedzuigertherapie niet is aan te raden. Neem hiervoor contact met mij op.